Η Άμεση Δημοκρατία είναι Εφικτή με λίγους μόνο Συμβιβασμούς!


Ηράκλειο,  20 Ιουνίου 2011,

 

Επειδή το σκέφτομαι κι εγώ, σαν πολλούς από σας, καιρό τώρα, έχω να προτείνω τα παρακάτω (με την σχετική αιτιολόγηση). Πιστεύω ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα της δημοκρατίας σήμερα, 2ο μετά την 4ετή παραχώρηση της εξουσίας σε «αντιπροσώπους», είναι ότι χάνονται οι επί μέρους προτάσεις-απόψεις στα πλαίσια κάποιας συνολικής κατεύθυνσης. Έτσι, «πρέπει» να ψηφίσει κανείς ένα κόμμα του οποίου του αρέσει η διαφημιζόμενη συνισταμένη των προτάσεών του (πχ κόμματα σαν τους οικολόγους χάνουν την στήριξη της κοινωνίας, τουλάχιστον στην Ελλάδα).

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, πιστεύω ότι, πρέπει να μπορούν οι πολίτες να τοποθετούνται στα επί μέρους. Για να γίνει αυτό, πρέπει οι βουλευτές να επιστρέφουν στις περιφέρειές τους και να ζητούν τη γνώμη τοπικών συνελεύσεων πριν από κάθε ψηφοφορία ενός σχεδίου νόμου (και ηλεκτρονική πρόσβαση στις ψηφοφορίες πρέπει να προωθηθεί σταδιακά). Οι συνελεύσεις πρέπει να προσδιορίζουν «αναγκαίες προϋποθέσεις» για το θέμα που θέτει ο νόμος και να παίρνουν θέση απέναντι στη «θέση» της κυβέρνησης (το νομοσχέδιο). Τι ωραία ευχολόγια θα πείτε….

Έρχομαι στη συγκεκριμένη πρόταση. Το κίνημα των πλατειών φοβάται να αποδώσει την εξουσία σε ένα καινούριο κόμμα που θα ξεπηδήσει από τα σπλάχνα του και θα εκπροσωπήσει τις απόψεις του. Δικαίως, αφού η διαδικασία εκπροσώπησης είναι θολή και ένα κόμμα δεν είναι ελέγξιμος μηχανισμός και είναι επιρρεπής στη διαφθορά, τη διαπλοκή και στο να βάλει το κυνήγι της εξουσίας πριν από το συμφέρον της πλειοψηφίας.

Αυτό που χρειαζόμαστε, πιστεύω, είναι …

 

 

Ένα Κόμμα ανά Νομό!    ===>    52 Κόμματα Άμεσης Δημοκρατίας!

 

(Άμεση Δημοκρατία –Αθήνα,

Άμεση Δημοκρατία –Θεσσαλονίκη,

Άμεση Δημοκρατία –Αχαΐα,

Άμεση Δημοκρατία –Ηράκλειο,

… κοκ)

 

 

Τα κόμματα αυτά πρέπει να έχουν ένα κοινό βασικό πυρήνα στο καταστατικό τους που θα εγγυάται την αμεσοδημοκρατία σε σχέση με το συγκεκριμένο νομό και θα προσδιορίζει την διαδικασία της. Πιστεύω ότι, η παραπάνω προσέγγισή μου στο ρόλο των βουλευτών είναι ο τρόπος. Επίσης, προσδιορίζει σε κατανοητά επίπεδα το μέγεθος της υπευθυνότητας που πρέπει να επιτύχουμε, καθώς είναι αντιληπτές οι προκλήσεις της δημιουργίας αυτών των κομμάτων.

Πάνω από όλα, η διαδικασία αυτή επιτρέπει σε όσους ψηφίζουν λευκό ή άκυρο από απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα και σε όσους θέλουν να αλλάξουν την προηγούμενη κομματική επιλογή τους ή την προηγούμενη ψήφο «μη στήριξης του αντίπαλου κόμματος», να βρουν ένα πολιτικό «σπίτι», στο βαθμό που το κόμμα Άμεσης Δημοκρατίας στον νομό τους πείθει για την εκπλήρωση του ρόλου του. Φυσικά, αυτό εξαρτάται, αντίστροφα, από τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες του, αλλά ακόμα περισσότερο, στον προσδιορισμό αυτών των διαδικασιών και του καταστατικού.

Αν αυτό πετύχει, θα λύσει το πρόβλημα της ΜΗ αναγνώρισης των λευκών από το υπάρχον θεσμικό/νομοθετικό πλαίσιο και θα μας δώσει τον έλεγχο της βουλής, ανάλογα με το βαθμό απογοήτευσης από την υπάρχουσα κομματοκρατία! Πιστεύω ότι, είναι ό,τι καλλίτερο μπορούμε να καταφέρουμε (τουλάχιστον άμεσα)!

Μετά δεν μένει παρά να «ρίξουμε» την κυβέρνηση!

 

 

Short link: http://wp.me/p1AUd3-t

και στους ΣΧΣ: http://wp.me/pPn6Y-96m

 

 

Advertisements

4 thoughts on “Η Άμεση Δημοκρατία είναι Εφικτή με λίγους μόνο Συμβιβασμούς!

 1. έχω μιαν απορία, όταν διαβάζω τέτοια.Αμεση Δμοκρατία – Ηράκλειο, – Χανιά – Λασήθι – Ρέθυμνο, μπορεί να γίνει;
  Αν είχα email , την ερώτηση δεν θα την έκανα έτσι άγαρμπα.
  Τα λόγια, τα σχόλια και οι διαπιστώσεις έχουν ολοκληρωθεί. Θα ξεκινήσει κανείς τις πράξεις;

  • Έχεις δίκιο φίλε μου, με μία διαφορά. Δεν υπάρχει κανείς να ξεκινήσει κάτι, αν δεν το ξεκινήσεις εσύ! Μιλάμε για *άμεση* δημοκρατία: όχι για «κάποιον» που θα «κάνει» κάτι, αλλά για το τι θα κάνουμε όλοι.

   *Όχι* όλοι μαζί. Δεν θα «υπάρχει» κάποια οργάνωση που θα την «προσέχει» κάποιος να δουλεύει σωστά (και ποιός θά’ναι αυτός ο κάποιος; ο …κομματάρχης;). Όχι. Όλοι, ***ο καθένας χώρια***. Αν συναντηθούμε στην αγάπη μας για τη δημοκρατία, θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν στέρεα θεμέλια!

   (η γνώμη μου πάντα!)

 2. Κάποιοι σε κάθε τόπο, όπου ζουν, «πρέπει» να κάμουν την αρχή. Αυτοθυσιαστικά. Σαν το παράδειγμα κι όχι ως έχοντες κάποιο χάρισμα.
  Παραδειγματικά και όχι χαρισματικά. Να αρνούνται ότι τους χαρίζουν. Να δίνουν, δίχως να παίρνουν.
  Έτσι φτιαχνονται οι «ηγεσίες», οι αρνούμενες τον εαυτό τους. Οι αρνούμενες να περιβληθούν μανδύες εξουσίας.
  Εξουσία είναι και ο λόγος που συνεπαίρνει. Ο θαυμαστικός και ερωτεύσιμος.
  Να ανάβεις τη φλόγα και να τη βλέπεις, απολαυστικά να γίνεται φωτιά.
  Από τη θέση της γαλαρίας. Να βλέπεις τα παιδιά μπροστά να κάνουν σαματά και να σκέφτεσαι:
  Ήμουν κι εγώ εκεί.
  (Δεν θα ασχοληθώ με παραδείγματα, που στηρίζουν την άποψη μου)

  ΥΓ. Πρέπει να μπλέξουμε με τα «πολιτικά». Να γίνουμε «κόμμα» άμισθων εντολοδόχων. Να δίνεις κάτι σαν δώρο, με «κόστος» εσένα. Να σταυρωθείς.
  Η δημοκρατία στην Ελλάδα, παίρνει ξανά μορφή.
  Παίρνουμε την αγορά στα χέρια μας. Στην αγορά φτιάχνεται η δημοκρατία. Τόσο απλά.

  Η άποψη μας , πάντα.

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s