Σκέψεις πάνω στο Άρθρο του Νουριέλ Ρουμπινί «Πτώχευση και έξοδος από το ευρώ η λύση για την Ελλάδα»


Περί του άρθρου του Ρουμπινί (http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/658066/Article.aspx)…

Το κύριο συμπέρασμα του άρθρου είναι ότι, όποιο δρόμο και αν διαλέξει η Ελλάδα, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο βάθος της ύφεσης (μείωσης του ΑΕΠ), αλλά στο πόσο γρήγορα «θα χτυπήσουμε πάτο» ώστε μετά να αρχίσουμε να έχουμε ανάπτυξη. Το σχέδιο του κ. Ρουμπινί λέει ότι, για να μην έχουμε μια 10ετή ή 5ετή πορεία ύφεσης, μπορούμε να …πάμε κατευθείαν πάτο και μετά να ξεκινήσουμε από εκεί με ανάπτυξη!!!

(γράφει συγκεκριμένα: «Για να αποφευχθεί, όμως, κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα πρέπει -δυστυχώς- η χώρα να καταφύγει σε ορισμένα μέτρα που ακολούθησε και η Αργεντινή, όπως οι τραπεζικές αργίες και η επιβολή ελέγχου στις κινήσεις των κεφαλαίων ώστε να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη πτώση»)

Φαίνεται ότι και άλλοι υποστηρίζουν αυτή την μέθοδο, όντας φανατικοί οπαδοί του ***δόγματος του σοκ***!!! Προφανώς, θεωρούν ότι δεν είναι αρκετή η ταχύτητα με την οποία μειώνονται τα εισοδήματα των Ελλήνων και θα έπρεπε να τα εξαθλιώσουμε με τη μια, γιατί μετά θα …είχαμε μπροστά μας ανάπτυξη!!!

Επιπλέον, το άρθρο αναφέρει: «Προκειμένου να περιοριστούν οι παράπλευρες απώλειες της πρότασής του, ο Ρουμπινί προτείνει μια διαδικασία εξόδου ελεγχόμενη και την παροχή διεθνούς στήριξης στην «αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού και εξωτερικού ισοζυγίου».»

Δηλαδή, προτείνει η ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας να στηριχθεί σε διεθνή κεφάλαια, αντί για ευρωπαϊκά όπως τώρα, αφού η χώρα θα φύγει από το ευρώ. Δεν λέει βέβαια ποιος θα είναι ο λόγος που η διεθνής κοινότητα (βλ. ΔΝΤ) θα ενδιαφερθεί να κάνει τέτοια πράγματα (οι Ευρωπαίοι έχουν το ευρώ). Άραγε, είναι πιο πιθανό να γίνουμε προτεκτοράτο με λιγότερες ή με περισσότερες «προστάτιδες δυνάμεις» να μας βοηθάνε. Πιθανόν να …προτιμάμε λίγες «προστάτιδες δυνάμεις» αλλά με άλλα γεωπολιτικά συμφέροντα (βλ. Κίνα, Ρωσία), με τις οποίες οι δεσμοί μας δεν  θα είναι το ευρώ, αλλά τι;;; Προφανώς, τίποτα.

Τέλος, η ΕΕ που μας στηρίζει, προτιμά να μείνουμε στο ευρώ και να μας βοηθήσει στα πλαίσια ενός ισχυρού νομίσματος, προσφέροντάς μας αναπτυξιακή βοήθεια στον τομέα που μπορεί –αυτόν της υψηλής προστιθέμενης αξίας και της τεχνολογίας. Επιστρέφοντας στη δραχμή, θα πρέπει να επανέλθουμε στην αγροτική οικονομία (καθώς  δεν θα έχουμε βοήθεια από πουθενά) και να θυσιάσουμε την πορεία μας εντός του ευρώ.

Είναι γεγονός ότι, αν δεν γίνει ανταγωνιστική η οικονομία μας (δηλαδή αν δεν αναπτύξουμε την τεχνολογική καινοτομία, εντός του ευρώ), θα υπάρξουν τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Αντίθετα, με τη δραχμή η οικονομική κατάσταση θα είναι πιο ομοιόμορφη επί του πληθυσμού και θα πάμε ως εκεί που μπορούμε –και ξέρουμε τι είναι αυτό: άλλη μια 30ετία του τίποτα, σαν αυτή της μεταπολίτευσης. Η δική μου γνώμη είναι ότι, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και ότι η χώρα έχει πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό, ικανό να την στηρίξει, αν υπάρξει τεχνολογική ανάπτυξη και να οδηγήσει σε αρκετά ομοιόμορφη κατανομή του πλούτου.

Δεν θα διαφωνήσω με όποιον υποστηρίζει ότι, ένας λαός δεν θα πρέπει να πιέζεται από τον ρυθμό του διεθνή ανταγωνισμού στο να αναπτύξει την οικονομία του, αλλά θα διαφωνήσει κανείς υπεύθυνα στο ότι εδώ που φτάσαμε *δεν υπάρχει τρόπος να μην πιεστούμε*. Επιπλέον, αν ένας λαός θέλει να διεκδικήσει το δικό του ρυθμό, πρέπει να έχει το μορφωτικό επίπεδο για να το κάνει, καθώς δεν πρόκειται να του χαριστεί τίποτα! Είναι καιρός να δείξουμε αν έχουμε καν τέτοιες διεκδικήσεις και αν μπορούμε να δούμε έναν δρόμο προς αυτές. Δεν θα τις βλέπει αυτές τις διεκδικήσεις όλη η κοινωνία ως το βάθος της διαδρομής τους, αλλά η πλειοψηφία της θα πρέπει να επιλέξει έναν δρόμο που τον νιώθει σωστό.

Advertisements

Υποβολή Σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s